• 26 lat działalności Piekarni J. Trojanowski w Dygowie

    Piekarnia na Placu Wolności w Dygowie przez kilka dekad prowadziła działalność pod zarządem Gminnej Spółdzielni. Świadczenie usług piekarniczych zaprzestała w maju 1994 roku. W tym samym roku kolejnym właścicielem piekarni został pan Jarosław Trojanowski. Budynek zanim uzyskał dzisiejszy wygląd przeszedł gruntowny remont. Piekarnia otrzymała nowe maszyny piekarnicze i wyposażenie. Używany wcześniej węgiel do palenisk piecowych zastąpił gaz ziemny. 1 września 1996 roku pierwsze wyroby piekarnicze i półcukiernicze trafiły na stoły mieszkańców Dygowa i sąsiednich miejscowości. Piekarnia w Dygowie jest zakładem rzemieślniczym , w którym produkcja oparta jest na tradycyjnych recepturach i ręcznej obróbce ciasta. Każdy bochenek i bułka jest obrabiana rękoma  piekarza. W prowadzeniu piekarni pomagają również małżonka pana Jarosława i syn.

    Dzięki uprzejmości pana Jarosława Trojanowskiego odwiedziłem z kamerą piekarnię w Dygowie i mogłem sfilmować cały proces produkcji chleba, poznać rytm pracy i klimat piekarni.

    piekarnia-j-trojanowski-dygowo-

    piekarnia-dygowo-