X Biesiada Łososiowa - informacje o zawodach wędkarskich
Mamy nadzieję, że tegoroczna edycja, tak jak poprzednie, zgromadzi przy Pomniku Łososia rzesze wędkarzy, miłośników natury, turystów, zawodników, mieszkańców gminy oraz specjalnie zaproszonych na tą okazję gości. Wszystkich uczestników zawodów, tuż po kilkugodzinnych zmaganiach nad rz. Parsętą , dygowski Plac Wolności powita smaczną kuchnią ze słynną zupą łososiową. Przed Pomnikiem Łososia odbędzie się uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Po tej części imprezy rozpocznie się wspólne biesiadowanie, konkursy dla dzieci i dorosłych, program artystyczny i zabawa taneczna do białego rana. Atmosfera, która towarzyszy przy biesiadowaniu jest zapamiętywana na długo przez każdego uczestnika.
Zgodnie z regulaminem zawody wędkarskie będą przebiegały wzdłuż rz. Parsęta, od Elektrowni w Rościnie do mostu drogowego na ul. Młyńskiej w Kołobrzegu. Odcinek rzeki o szybkim nurcie przebiegającym wśród łąk i terenów zadrzewionych. Szerokość około 20 m. Średnia głębokość 1-2 m z dołkami do 3 m. Brzegi twarde, miejscami podmokłe. Na krótkich odcinkach, przy brzegach, występuje roślinność denna. Uczestnikiem zawodów może być osoba posiadająca zezwolenie na połów ryb na „wodach górskich” w okręgu koszalińskim. Nie przewiduje się podziału na grupy ani ze względu na wiek, ani ze względu na płeć. Dolna granica wieku - ukończone 16 lat. Łowione ryby - łosoś o wymiarze 40 cm i troć o wymiarze 40 cm. Zawodnik może łowić tylko na sztuczną przynętę. Dozwolone jest złowienie 2 sztuk z obu gatunków. Odprawa zawodników na połów ryb będzie miała miejsce przy Pomniku Łososia w Dygowie (zbiórka o godz. 5.00).
Regulamin i program zawodów wędkarskich jest dostępny na stronie www.ug.dygowo.pl oraz w załączniku poniżej. Wszelkie informacje pod nr tel. (94) 354 91 65, (94) 358 41 90. Warunkiem uczestnictwa w zawodach jest uiszczenie wpisowego w wysokości – 30,00 zł , którą należy wnieść gotówką w miejscu zbiórki w dniu zawodów. Zapraszamy wszystkich chętnych wędkarzy do udziału w zawodach.
Otwórz